Pare devreme sa vorbim despre vacanta de vara? Nu si pentru agentiile de turism care se pregatesc sa promoveze ofertele pentru sezonul 2013 sau pentru cei care vaneaza ofertele de Early Booking.
De aceea ne-am gandit sa vedem ce rol joaca Google in toata aceasta perioada si cat sunt de interesati romanii de a cauta si de a cumpara pachete de vacanta online.
Produsele si serviciile turistice sunt atat de cautate online in Romania, incat doar 1% dintre cumparatori se intereseaza doar offline de pachetele promovate de agentii, in timp ce 80% dintre romani aleg sa caute pe internet destinatii, oferte de pachete si servicii, pareri ale utilizatorilor etc.
Principala resursa de informatii este motorul de cautare Google, urmat de portalurile de turism care aduna locatii, note si marturii lasate de cei care au trait experienta.
In privinta achizitiei pachetelor, tendintele ne arata ca plata online va fi solutia din ce in ce mai abordata de romani. Cercetarile recente arata ca momentan 42% dintre pachetele turistice cumparate in Romania sunt cumparate online, tendinta fiind de crestere.
Si in acest caz, se vede cat de repede ne indreptam catre o “lume mobila”: aproximativ 9% dintre cautarile de pachete turistice se efectueaza de pe telefoane mobile sau tablete – un semnal clar pentru agentii (si orice afacere, in general) sa isi pregateasca din timp o versiune mobile a website-ului.
Din punct de vedere SEO, agentiile turistice pot avea foarte multe de castigat daca se pozitioneaza corect si isi promoveaza din timp serviciile. Consumatorii stiu foarte bine ca piata este foarte competitiva, acesta fiind poate si unul dintre principalele motive pentru care 80% aleg sa se documenteze inainte de achizitie: sa compare, sa verifice etc. De aceea, o agentie cu un pachet de servicii foarte competitiv, poate avea de pierdul in sezon daca nu are oferta vizibila in prima pagina cautari de Google.
Tips & Tricks:
- Incepeti o campanie de promovare din timp pentru a permite indexarea in Google
- Promovati in special pachetele competitive din oferta
- Alegeti cuvinte cheie compuse pentru a creste conversia. De exemplu: “vacanta Grecia” poate avea o rata de conversie mai mica decat “vacanta familie avion Santorini”. In primul caz, utilizatorul poate face doar un research general, in timp ce in al doilea caz, utilizatorul poate fi hotarat sa cumpere atunci daca oferta gasita este in acord cu dorintele sale.
Sursa date: http://www.consumerbarometer.com
Share and Enjoy
• Facebook • Twitter • Delicious • LinkedIn • StumbleUpon • Add to favorites • Email • RSS